82'LİK MUCİT ÜZÜM BAĞLARINDA VERİMİ ARTTIRACAK

82

Manisalı mucit Osman Nuri Ses bağcılıkta verimi artıracak yongalı aşı makinesini üretti.

Manisa’da 82 yaşındaki mucit Osman Nuri Ses, oğlu İsmail Ses ile birlikte bağcılıkta verimi artıracak yongalı aşı makinesini üretti.

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu’nun sahip çıktığı ve kullanımını yaygınlaştıracağı makine, hem üzüm bağlarında verimi yüzde 80 artıracak hem de çiftçinin yeni gelir getirecek üzüm çeşitlerini kullanmasını sağlayacak.

Manisalı Kenan Evren Küçük Sanayi Sitesinde tarım aletleri üreten Osman Nuri Ses oğlu İsmail Ses bağcılık sektörünü sevindirecek yeni bir makine geliştirdi. Bağcılıkta kullanılan Omega aşı makinesinin yerine yeni üretilen yongalı aşı makinesi Manisa Bağcılık Araştırma istasyonunda düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, Manisa Bilim Sanayi Teknoloji Müdürü Erbil Kalmış, verimi artıracak yeni aşılama makinesini geliştiren 82 yaşındaki Osman Nuri Ses ile oğlu İsmail Ses katıldı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

12 yıl boyunca üzüm bağlarında yapılan aşılama sisteminin gelişmesi için çalışan Osman Nuri Ses, bağlarda kullanılan omega aşı makinesinin eski bir sistem olduğunu ve bu sistemle bağcılıkta büyük bir kayıp yaşandığını dile getirdi. Yeni aşılama makinesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Osman Nuri Ses, “Kenan Evren Küçük Sanayi Sitesinde 12 yıllık bir çalışmanın ardından yongalı aşı makinesini ürettik. Ülkemizde bağcılıkta omega aşı makinesi kullanılıyor. Omega aşı makinesinde yılda bir defa aşı yapma imkanı var ve aşı yapıldıktan sonra aşı tutmadığı zaman fidan atılıyor, heba oluyor. Yongalı aşı makinesinde ise yılda iki defa aşı yapma imkanı bulunuyor ve yeni bir aşı yapma fırsatına sahip oluyorlar.”dedi. Eski sistemde verimin düşük olduğundan dolayı çiftçinin verim kaybı yaşandığını kaydeden Ses, yeni sistemle yapılan aşılamada verimin yüzde 80’lere çıkması ile üretimde rekolteyi arttıracağını dile getirdi.
82 yaşındaki mucit Osman Nuri Ses’in ürettiği makineyi 3 yıl boyunca kendi bağlarında deneyen Niyazi Kacar da bağlarındaki verimin yüzde 80 artığını ve daha çok para kazandığını söyledi.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ ARTACAK

Üretilen makinenin bilimsel ortamda test edilmesi için Bağcılık Araştırma İstasyonu’nda deneyler yapılacağını kaydeden Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Haziran ayında sonuçların alınacağını söyledi. Ünal, “bağcılıkta yıllık 4 milyon civarında fidan üretimi yapılmakta. Ancak omega aşılama ile verim 20`lere kadar düşüyor. Verim fidancılık açısından çok önemli. Yüzde 20`lik-30`luk bir rakamda büyük bir iş gücü, materyal kaybı ve girdi kaybı anlamına geliyor. Aşılama makinesi veya fidancılık ile ilgili yapılacak çalışmalarda her bir verim artışı doğal olarak fidancımıza ve çiftçiye ekonomik getirisi olacaktır.”dedi.

 



  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı